Poker ABC

Datum objave: 2.03.2010 ob 12:32
Kategorija: pkr

Ravno 20 minut časa imam do začetka turnirja na PokerStarsih. Dovolj, da napišem par besed o tej famozni igri. Poker je v bistvu skupno ime za več različnih iger s kartami, med seboj pa se razlikujejo po tem, kako so razdeljene karte, katera kombinacija kart zmaga, kako se stavi etc. Sama sem najprej spoznala poker igro, kjer igralec dobi v roke pet kart in jih potem poljubno menja, zmaga pa igralec z najboljšo kombinacijo kart. Če me spomin ne vara, sploh nismo stavili, ampak si pa lahko odstopil. Brez stav pa poker nima smisla. Potem se ja počasi začela internetna revolucija in z njo on-line igralnice. Naložila sem si PokerStars, se prijavila in začela igrat. Če si ne morete predstavljat, kako zgleda igranje pokra prek neta:

1. Izbereš si ponudnika storitve (da ne bom delala reklame samo za PokerStars) npr. Party Poker, Titan Poker, Full Tilt Poker…

2. Naložiš si software, torej program za igranje pokra.

3. Po želji si lahko naložiš real money (€, $) ali pa igraš s play money.

V glavnem takole zgleda, ko si naložite program in se logirate. Na izbiro je veliko play money “miz”.  Miza je skupina igralcev, ki igrajo med seboj z enim kompletom kart. Če sta dva, sta heads-up, največ pa jih je 9 ali 10. Najprej sem se malo pozabavala s play money igro. Tako se spoznala osnovne zakonitosti Texas Hold ‘em pokra (ki je btw najbolj popularna igra pokra). Potem pa pride na vrsto tisto pravo – keš. Priznam, škrtica sem. Nekako mi ni dišalo, da bi nakazala svoj denar, zato sem izbrala cenejšo varianto. Registrirala sem se na pokerstrategy.com, rešila mini kviz in tako sem dobila 40$ (recimo, ne spomnim se več točno) na Titan Poker, ki jih seveda nisem mogla pobasat v žep, ampak so bili namenjeni samo poker igri. Na isti strani sem si prebrala tudi nekaj člankov, ki so opisovali strategije za različne tipe igre. Ok 20 minut je že zdavnaj mimo, zato bom malo skrajšala, pa bom drugič napisala še besedo ali dve o drugih poker igrah. Zaenkrat pa samo Texas Hold ‘em No Limit. Lahko igraš turnir ali pa keš igro.

1. Turnirji – vsi igralci dobijo enako število žetonov. Ko to izgubiš, je zate konec igre (če ni rebuy ampak pustimo to). Zmagovalec je igralec, ki ima na koncu vse žetone. Kar je pomembno pri turnirjih so tudi blindi. Ti namreč naraščajo tekom igre (več o blindih v nadaljevanju).

2. Cash – izbereš primerno mizo, zamenjaš denar za žetone in igraš. Če zmanjka lahko spet kupiš nove žetone, ko ti ne sede več pa lepo zamenjaš žetone nazaj v denar in vstaneš od mize.

Joj blindi. To je najtežje razlagat. Blind (=slep) je stava na slepo in je obvezna. Dealer je tisti, ki deli karte (žetonček z D – vsako rundo se pomakne v smeri urinega kazalca). Igralec za njim je small blind (5), naslednji igralec pa big blind (10). Pri turnirju se ta slepa stava povečuje v določenem časovnem intervalu (npr. 20 min). Oba igralca morata vplačat blind preden dobita karti, ostali igralci pa se lahko odločijo potem, ko pogledajo svoji karti. Ja, pri Texas Hold ‘em dobite le dve karti v roke. Ko pogledam svoj hand, se odločim za fold (=odložim karti), call (=izenačim stavo) ali raise to (=višam stavo). Če nihče pred mano ne stavi, imam možnost bet (=stavim) oz. tudi sama ne želim, imam še možnost chech. Igra se nadaljuje, ko vsi vplačajo enako (ali odložijo karte).

Potek igre:

1. Vsak igralec dobi 2 karti (=Hand)

2. Stave

3. Odprejo se 3 skupne karte, ki jih vsi igralci lahko uporabijo za sestavljanje svoje kombinacije kart (=Flop)

4. Stave

5. Odpre se še ena skupna karta (=Turn)

6. Stave

7. Še zadnja 5 skupna karta (=River)

8. Stave

9. Kar se je tekom stav nabralo denarja, pobere igralec z najboljšo kombinacijo kart. Včasih vsi igralci odstopijo in zmaga igralce, ki ostane. Kar pobere se imenuje Pot.

Na koncu iz 2 svojih in 5 skupnih kart sestaviš najboljšo kombinacijo. Igralec na desni ima Q in 5 v roki in na mizi še eno 5 in dve Q, kar skupaj sestavi full house (tris + par). Igralec na desni pa ima 5 in 2. Kar upoštevamo samo najboljšo kombinacijo petih kart ima 2 para, in sicer 55 in QQ (+najvišja karta, ki je v tem primeru K). Para 22 ne upoštevamo. Takole pa si sledijo kombinacije kart (copy+paste od tule):

Kraljeva barvna lestvica

(A-Hearts) (K-Hearts) (Q-Hearts) (J-Hearts) (10-Hearts)

Barvna lestvica

(A-Diamonds) (2-Diamonds) (3-Diamonds) (4-Diamonds) (5-Diamonds) 

Poker

(7-Spades) (7-Diamonds) (7-Hearts) (7-Clubs)

Polna hiša

(Q-Diamonds) (Q-Hearts) (A-Hearts) (A-Clubs) (A-Spades)

Barva

(2-Diamonds)(6-Diamonds) (Q-Diamonds) (K-Diamonds) (A-Diamonds)

Lestvica

 (4-Spades) (5-Clubs) (6-Clubs) (7-Diamonds) (8-Hearts).

Tris

(Q-Clubs) (Q-Spades) (Q-Hearts).

Dva para

(A-Diamonds)(A-Clubs) (K-Hearts) (K-Spades).

Par

(J-Diamonds) (J-Spades).

Visoka karta

Najvišja karta v vaši kombinaciji.

Igrati poker s programom je preprosto, ker samo klikaš gumbke. Glavno vprašanje pa je, kdaj pritisneš kateri gumb. Poker seveda je igra na srečo, ampak njen vpliv se da v veliki meri zmanjšati. Z veliko samodiscipline in preučevanjem lastne igre ter študijem teorije, lahko poker postane konstanten vir zaslužka. Seveda pa tega niso vsi zmožni oz. nekateri pač igrajo poker samo za zabavo in ne posvečajo svojega časa študiju pokra.

Ja pa še to. Kako s pokrom služijo poker igralnice? Pri turnirjih je tako – izbereš si turnir, ki ima prijavnino (buy-in) recimo $1 + $0.10. Torej za to, da igraš turnir, moraš plačat 1,10$. Od tega zneska gre 1$ v sklad za nagrade (od tega recimo zmagovalec dobi 20%, drugi dobi 15%, tretji 11%… vsega nabranega denarja), igralnica pa od vsakega prijavljenega igralca dobi 0,10$. Pri cash igri pa igralnica pobira rake, ki je določen odstotek celotnega pota (vsote stav) v eni igri. Princip je enak pri spletnih in živih igralnicah.

Stay tuned for more…

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 2. Marec 2010 ob 12:32 in zapisano pod pkr. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !